Autoverzekering

Er zijn zo van die verzekeringen die we eigenlijk allemaal op een bepaald punt in ons leven wel zullen moeten afsluiten. Soms zelfs letterlijk, want er bestaan naast een flink aanbod aan vrijblijvende verzekeringen ook een aantal verplichte verzekeringen. De autoverzekering is één van die verzekeringen die u verplicht dient af te sluiten. Het is echter zo dat een autoverzekering veelal bestaat uit verschillende onderdelen en dat het uitsluitend het zogenaamde BA of WA gedeelte is die verplicht is. We vertellen u in dit artikel in ieder geval graag meer over de autoverzekering.

Vergelijk autoverzekeringen

Corona DirectDe kilometerverzekeringBereken prijs Simulatie
Yuzzu - Touringex-Touring Verzekeringen Zeer voordelige tarievenBereken prijs Simulatie
Ruime verzekerd met de basiswaarborgenBereken prijs Simulatie

Is een autoverzekering nu wel of niet verplicht?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ja een autoverzekering is verplicht. Het is echter zo dat, zoals in de inleiding reeds werd aangehaald, er verschillende onderdelen van een autoverzekering bestaan. We kunnen de autoverzekering dan ook vooral zien als een verzameling van meerdere verzekeringen die stuk voor stuk als doel hebben om risico’s met de auto in te dekken. Laat je autoverzekering altijd goed berekenen, zo een simulatie van je autoverzekering kan gerust online.  Het is in ieder geval zo dat in Europa enkel en alleen de zogenaamde BA of WA dekking verplicht is. Deze dekking zorgt er voor dat schade die door uw auto wordt veroorzaakt aan derden wordt ingedekt. Met andere woorden, wanneer u een ongeval heeft waar een andere auto bij betrokken is, zult u, uw verzekering kunnen aanspreken om de schade aan de andere auto in te dekken. Het is uitermate belangrijk om te weten dat de schade aan uw eigen auto door een BA of WA autoverzekering niet wordt ingedekt.

Welke autoverzekering dekt schade aan mijn eigen auto?

We weten inmiddels welke autoverzekering er schade aan de auto van derden indekt, maar hoe zit het nu met de schade aan uw eigen auto en is dan dan ook de goedkoopste autoverzekering? Wanneer u betrokken bent geraakt bij een ongeval zult u immers niet allen willen dat de schade aan de auto van derden wordt ingedekt, maar zult u ook willen dat schade aan uw eigen auto wordt ingedekt. Dit kan door een niet verplichte beperkt of full casco verzekering af te sluiten. Het feit dat deze vorm van autoverzekering niet verplicht is zorgt er voor dat u zelf kunt beslissen of u schade aan uw eigen auto al dan niet wenst te laten verzekeren. De waarheid gebied ons echter wel om te zeggen dat de kostprijs bij een schadegeval aan uw auto flink kan oplopen waardoor een dergelijke verzekering absoluut wordt aangeraden.

Bekijk bij verschillende verzekeraars

Verschil tussen een beperkt en full casco autoverzekering

Eerder in dit artikel hebben we reeds melding gemaakt van een beperkt en full casco autoverzekering, maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee verzekeringen? Het verschil zit hem natuurlijk in de dekkingen die worden geboden. Daar waar een beperkt casco autoverzekering wel een aantal dekkingen biedt tegen schade aan uw eigen auto wordt alle van buiten komende schade eigenlijk uitsluitend ingedekt door een full casco verzekering. Wanneer de schade aan uw eigen auto bijvoorbeeld is ontstaan door slippen of botsen zal de beperkt casco verzekering hier niet in tussenkomen, maar de full casco autoverzekering wel. Het spreekt voor zich dat de kostprijs van deze laatste dan ook doorgaans veel hoger ligt. Autoverzekeringen vergelijken is toch best belangrijk, bekijk daarom altijd bij de verschillende verzekeraars.