Steeds meer mensen die er voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen wordt gevraagd of ze geïnteresseerd zijn in het afsluiten van een speciale verzekering. Deze verzekering zou nodig zijn om de kwaliteit van de zonnepanelen te waarborgen. Afhankelijk van de verzekering in kwestie wordt er een bepaald onderhoud voorgesteld welke bijvoorbeeld om het jaar of om de twee jaar plaatsvindt. Daarnaast zou het bedrijf bij schade aan de zonnepanelen deze meteen komen vervangen.
Op het eerste zicht klinkt een dergelijke verzekering uiteraard erg interessant, maar hoe zit het nu precies in de praktijk? Van zonnepanelen weten we namelijk dat ze bijzonder duurzaam zijn en daardoor erg moeilijk stuk gaan. In het merendeel van de gevallen gaan zonnepanelen uitsluitend stuk wanneer er sprake is van een brand en dan worden de kosten ingedekt door de brandverzekering. Is het dus bij het plaatsen van zonnepanelen al dan niet noodzakelijk om er een aparte verzekering voor af te sluiten? Wij vertellen u er graag alles over in dit artikel!
Kostprijs verzekering zonnepanelen
Het is opvallend dat de kostprijs voor een verzekering voor zonnepanelen vaak behoorlijk hoog ligt. Verschillende bedrijven brengen voor de verzekering een kostprijs in rekening die zomaar ettelijke honderden euro’s kan bedragen. Vaak wordt de verzekering in verschillende vormen aangeboden waardoor je als verzekeringnemer wel zelf kan beslissen hoeveel geld je aan de verzekering in kwestie wenst te besteden. Let wel, hoe langer de bijdrage, des te beperkter uiteraard de dekkingen zijn die worden aangeboden.
Wat wordt er precies ingedekt?
Een verzekering voor zonnepanelen zou volgens het bedrijf dat de verzekering uitschrijft dekking bieden tegen schade aan de zonnepanelen en de omvormer. Onderzoek heeft echter reeds verschillende malen aangetoond dat de kans op breuk bij zonnepanelen bijzonder klein is. In de meeste gevallen wordt er alleen structurele schade aan de panelen aangebracht door brand of bij ernstig stormweer. In beide gevallen zijn er echter andere verzekeringen of tussenkomsten mogelijk waardoor de verzekering voor zonnepanelen haar doel eigenlijk een beetje voorbij schiet, zeker wanneer we rekening houden met de hoge premie van ettelijke honderden euro’s per jaar. In principe zou er dan nog verwezen kunnen worden naar de omvormer, maar ook bij deze kan een goede installatie er voor zorgen dat de omvormer zonder probleem tot vijftien jaar kan mee gaan. Hou daarbij rekening met een gemiddelde kost van 800 euro voor een nieuwe omvormer en de gemiddelde verzekering voor zonnepanelen kost al na amper drie jaar meer dan een nieuwe omvormer.
Conclusie
Doorheen het artikel heeft u ongetwijfeld reeds gemerkt dat we niet meteen te spreken zijn over de “verzekering” die door allerhande bedrijven wordt aangeboden met als doel om de duurzaamheid van uw zonnepanelen te garanderen. Wanneer we rekening houden met de verzekeringspremie en deze vergelijken met de kans op breuk zien we hier niet meteen een interessant gegeven in. Daar komt bij dat de belangrijkste mogelijke schade aan uw zonnepanelen eigenlijk reeds is ingedekt door diverse basisverzekeringen waardoor het afsluiten van een extra verzekering vaak eerder weggegooid geld is. Hoewel het altijd interessant kan zijn om eerst uw bestaande polissen even te raadplegen lijkt het ons niet meteen een aanrader om deze extra verzekering aan uw huidige pakket toe te voegen.