Nu de rente op de spaarrekeningen een historisch laagtepunt heeft bereikt kiezen steeds meer mensen er voor om een spaarverzekering af te sluiten. Een spaarverzekering is interessant omdat het u in bepaalde gevallen voorziet van een gegarandeerd rendement terwijl u bijvoorbeeld bij een TAK 21 steeds kunt rekenen op het zogenaamde depositogarantiestelsel. Tot een bedrag van 100.000 euro zijn dus ook spaarverzekeringen ingedekt. Dit zorgt voor een extra zekerheid alsook een extra motivatie om een stukje van uw spaargeld voor langere tijd vast te zetten. Een spaarverzekering kan eveneens interessant zijn voor mensen die niet in één keer veel geld willen sparen, maar gewoon periodiek een bepaald bedrag opzij willen zetten. In dit artikel willen we u graag meer vertellen over de mogelijkheden van de spaarverzekering.
TAK21-spaarverzekering
De bekendste spaarverzekering is natuurlijk de zogenaamde TAK21. De TAK21-spaarverzekering is vooral populair omdat u in bepaalde gevallen kunt rekenen op een fiscaal voordeel. Het fiscaal voordeel is echter afhankelijk van een aantal voorwaarden. U bent bijvoorbeeld verplicht om te kiezen voor een langdurig spaarplan dat loopt tot aan de leeftijd van 65 jaar. Denk hierbij aan pensioensparen, maar ook aan het zogenaamde “fiscaal sparen”. Zoals u merkt kunt u onder verschillende stelsels fiscaal sparen waardoor u aardig wat belastingen kunt besparen.
Een TAK21-spaarverzekering kan op verschillende manieren worden afgesloten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om één groot bedrag voor een langere periode vast te zetten, maar u kunt eveneens kiezen voor een periodiek spaarplan waarbij u maandelijks, per kwartaal, per 6 maanden of per jaar een specifiek bedrag spaart. Het grootste voordeel van een TAK21-spaarverzekering is dat de gespaarde gelden volledig gewaarborgd zijn. U loopt dus geen enkel risico om het door u gespaarde bedrag kwijt te spelen.
TAK23-spaarverzekering
In tegenstelling tot bij de TAK21 is bij een TAK23-spaarverzekering het gespaarde kapitaal nooit gewaarborgd. Hetzelfde geldt eveneens voor de rendementen. Anderzijds kunnen rendementen van de TAK23 doorgaans hoger uitvallen dan die van een TAK21 waardoor veel spaarders nog wel eens het risico durven te nemen. Hou er rekening mee dat de premies bij een TAK23-spaarverzekering nooit fiscaal aftrekbaar zijn. Er kan dus nooit sprake zijn van een fiscaal voordeel bij een dergelijke spaarverzekering.
Hou rekening met de kosten van uw spaarverzekering!
Tot slot rest ons alleen u nog te waarschuwen voor de kosten die mogelijk aan een spaarverzekering verbonden zijn. De kosten die in rekening worden gebracht zijn allereerst altijd afhankelijk van de verzekeraar van uw keuze. Een bepaalde verzekeraar kan bijvoorbeeld instapkosten hanteren terwijl een andere verzekeraar gebruik kan maken van een vaste instapkost van bijvoorbeeld 2 procent per storting. Naast instapkosten kunnen er mogelijk ook beheerskosten aangerekend worden net als uitstapkosten. Lees dus altijd goed de voorwaarden van uw spaarverzekering alvorens u akkoord te verklaren. Kosten kunnen een aanzienlijk groot deel van uw rendement wegpakken, dus ze zijn zeer belangrijk. Regelmatig houden verzekeraars ook promoties waardoor u kunt intekenen op een bepaalde spaarverzekering aan de laagst mogelijke kosten.