Uitvaartverzekering

Steeds meer mensen kiezen er voor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Ze doen dit omdat ze de mensen die achterblijven niet willen opzadelen met grote financiële verplichtingen. Dat is natuurlijk een bijzonder mooie gedachte, maar wanneer is de tijd rijp voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, over welke mogelijkheden beschikt u precies en met welke kosten dient u zelf rekening te houden? Nog steeds denken mensen te vaak dat een uitvaartverzekering niets meer of minder is dan een soort van levensverzekering, maar dat is natuurlijk niet zo.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Corona DirectGeen doktersattest voorafBereken prijs Simulatie
Kies vrij wie de voorziene som zal ontvangenBereken prijs Simulatie

Zoals de naam reeds laat vermoeden dekt een uitvaartverzekering alle kosten die verbonden zijn aan een uitvaart, niets meer, niets minder. Met andere woorden, de nabestaanden dienen de kosten van de begrafenis niet zelf te dragen, maar krijgen bij deze verzekering zelf geen extra geld in handen. Bent u van plan om een uitvaartverzekering af te sluiten en wilt u hier graag meer informatie over? Aarzel dan niet langer en lees snel alles over deze verzekering in dit artikel.

Voordelen van een uitvaartverzekering

Laat ons in eerste instantie even verder ingaan op de voordelen die verbonden zijn aan een uitvaartverzekering, want dat zijn er nogal wat. We vertellen u bijvoorbeeld niets nieuws wanneer we u zeggen dat een uitvaart door de jaren heen steeds duurder is geworden. Wanneer u bijvoorbeeld nog jong bent is de kans groot dat tegen het ogenblik dat u komt te overlijden de kosten nog verder zijn opgelopen. Door er voor te kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten kunt u zich indekken tegen deze kosten. Let wel, er bestaan twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Alleen wanneer u kiest voor de natura uitvaartverzekering bent u met zekerheid beschermd tegen een eventuele verhoging van de kosten van een uitvaart. Kiest u echter voor een kapitaal uitvaartverzekering, dan wordt er uitsluitend een bepaald bedrag overgemaakt aan de erfgenamen waardoor u niet meteen bent beschermd tegen hogere kosten. Een ander niet te onderschatten  voordeel van de uitvaartverzekering is dat u op voorhand alles kunt regelen. Van de kleur en het type kist tot de muziek tijdens de plechtigheid en de bloemen die in de kerk aanwezig zullen zijn, het kan allemaal op voorhand bij uw verzekeraar worden vastgelegd in een overeenkomst.

Kapitaal uitvaartverzekering

Het eerste type uitvaartverzekering is de zogenaamde kapitaal uitvaartverzekering. Deze verzekering biedt de nabestaanden een grote vrijheid. Men kan namelijk zelf aan de hand van het te besteden bedrag bepalen hoe de uitvaart er precies uit zal komen te zien. U dient er wel rekening mee te houden dat het bedrag niet noodzakelijk dient te worden besteed aan de uitvaart en dat uw erfgenamen in dit geval dus over de mogelijkheid beschikken om het geld voor andere doeleinden te gebruiken. Een kapitaal uitvaartverzekering zorgt er daarnaast voor dat de nabestaanden een volledige keuzevrijheid krijgen op vlak van uitvaartverzorger. Voor u als verzekeringnemer brengt de kapitaal uitvaartverzekering als voordeel met zich mee dat u zelf het verzekerde bedrag kunt bepalen. U kunt er met andere woorden voor kiezen om uw uitvaart slechts gedeeltelijk of volledig te betalen.

Natura uitvaartverzekering

In het tweede geval kiest u voor de natura uitvaartverzekering. Bij deze verzekering wordt de uitvaart precies op die manier geregeld zoals in de verzekeringsovereenkomst werd overeengekomen. Nabestaanden hoeven wanneer ze deze wensen volgen geen extra kosten te betalen. Willen ze een uitgebreidere dienst of beschikken ze over speciale wensen die niet standaard in de verzekeringsovereenkomst werden opgenomen, dan kunnen hier uiteraard wel extra kosten aan verbonden zijn. Het afsluiten van een natura uitvaartverzekering zorgt er verder ook nog eens voor dat nabestaanden zich minder zorgen hoeven te maken over het invullen van de uitvaart. Het merendeel van het werk dat bij een uitvaart komt kijken wordt ze namelijk uit handen genomen. Let wel, indien uw voorkeur uitgaat naar een natura uitvaartverzekering bent u doorgaans wel verplicht om de uitvaart te laten verzorgen door één van de partijen die bij uw verzekeraar zijn aangesloten. Wilt u toch dat uw uitvaart door een andere partij wordt verzorgd, dan is dit mogelijk, maar dan zal er uitsluitend een bepaald bedrag worden uitgekeerd. In dit geval is het dan ook veelal interessanter om te kiezen voor de kapitaal uitvaartverzekering.

Vergelijk uitvaartverzekeringen bij verzekeraars

Is een uitvaartverzekering interessant?

Tot slot stellen veel mensen zich de vraag of het afsluiten van een uitvaartverzekering nu al dan niet interessant is. Het is natuurlijk niet zo eenvoudig om hier een sluitend antwoord op te geven omdat dit voor de ene persoon wel en voor de andere misschien slechts in mindere mate interessant is. Over het algemeen stellen we echter vast dat mensen het een fijn gevoel vinden geven wanneer ze weten dat de kosten voor hun uitvaart zijn geregeld. Daarnaast hebben ze ook zelf hun uitvaart kunnen “plannen” waardoor ze weten hoe deze er precies uit zal komen te zien. Wilt u, uw nabestaanden met andere woorden de hoge kosten van uw uitvaart besparen en wilt u, uw uitvaart zelf op een eenvoudige en financieel interessante manier bekostigen? In dat geval is het zeker en vast de moeite waard om even de mogelijkheden van de uitvaartverzekering van naderbij te bekijken!