Verplichte verzekeringen

Verzekeringen zijn doorgaans financiële producten waarvan u zelf kunt beslissen of u ze nodig heeft of niet. Dat is interessant, maar er zijn ook verzekeringen die u verplicht moet afsluiten. Een bekend voorbeeld van zo’n verzekering is natuurlijk de autoverzekering. Een verplichte verzekering niet afsluiten kan ernstige gevolgen hebben. Specifiek voor de autoverzekering geldt bijvoorbeeld dat u bij het niet afsluiten er van niet alleen aansprakelijk gesteld zult worden voor de opgelopen schade, daarnaast zult u er ook rekening mee moeten houden dat u een ernstige boete kunt krijgen alsook eventueel nog een extra straf voor het rijden zonder verzekering. Wanneer u meer te weten wenst te komen over de verplichte verzekeringen in België raden we u hoe dan ook aan om even dit artikel grondig door te nemen.

De verplichte BA-verzekering

In de inleiding hebben we al aangegeven dat de autoverzekering een verplichte verzekering is in België. Eigenlijk weet u daarmee nog niets, want de autoverzekering bestaat in verschillende vormen. De enige vorm van autoverzekering die verplicht is, is de BA-verzekering. Deze verzekering beschermt u als bestuurder tegen ongevallen met (materiële) schade aan derden. Opgelet, wanneer u er voor kiest om alleen de BA-verzekering af te sluiten zult u dus zelf moeten opdraaien voor de kosten voor de schade aan uw eigen auto.  In ieder geval, een beperkte omnium of een volledige omniumverzekering zijn niet wettelijk verplicht, dus daar hoeft u eigenlijk geen rekening mee te houden.

Brandverzekering

Het is een vaak gehoord misverstand. In heel wat landen is de zogenaamde brandverzekering een verplichte verzekering, maar in België is dat niet het geval. Als eigenaar van een huis bent u dan ook niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Dit wil niet zeggen dat het geen interessante verzekering is. Van alle niet verplichte verzekeringen is de brandverzekering zonder enige twijfel de verzekering die u eigenlijk gewoon moet afsluiten. Ze is zeker niet goedkoop, maar wilt u het risico lopen dat er onverhoopt brand uitbreekt en u helemaal niets terug kunt krijgen van de verzekering? In de meeste gevallen kan een brandverzekering ook meegenomen worden in een complete inboedelverzekering waardoor uw huis nog beter is beschermd tegen mogelijke schadegevallen.

Een compleet andere situatie wordt het wanneer u de huurder bent van een woning. In dat geval kan de verhuurder er voor kiezen om het afsluiten van een brandverzekering voor u verplicht te maken. Weigert u om deze verzekering als huurder af te sluiten, dan kan dat als gevolg hebben dat u het huis van uw keuze niet kunt huren. Het is uiteindelijk de beslissing van de verhuurder om de brandverzekering al dan niet te verplichten. Misschien lijkt dit u op het eerste zicht niet eerlijk, maar toch wordt ook u op deze manier beschermd. Denk er dus goed over na en sluit indien mogelijk misschien toch maar een brandverzekering af. U zult er in ieder geval heel wat risico’s het hoofd door kunnen bieden.

Conclusie

Eigenlijk gaat dit artikel niet uitsluitend over verplichte verzekeringen. Dit artikel wil namelijk op een eenvoudige manier duidelijk maken dat ook niet verplichte verzekeringen soms noodzakelijk kunnen zijn. De brandverzekering is daar net als de gewone inboedelverzekering een zeer duidelijk voorbeeld van. In ieder geval, bij het samenstellen van uw pakket aan verzekeringen doet u er sowieso goed aan om even grondig na te denken over de risico’s die u loopt. Zijn de risico’s volgens u aanzienlijk, dan is het afsluiten van een verzekering misschien toch niet zo’n slecht idee.